Travel – Gozo
2176
post-template-default,single,single-post,postid-2176,single-format-standard,theme-borderland,eltd-core-1.2.1,woocommerce-no-js,borderland-theme-ver-2.5,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed, vertical_menu_with_scroll,columns-3,type1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

Travel – Gozo

Malta is bij iedereen wel bekend maar wisten jullie ook dat Malta niet één eiland is maar dat Malta het hoofdeiland is van een eilandengroep. Afgelopen jaar gingen we in oktober met onze 2 zoontjes naar Gozo. Gozo is dus één van de twee bewoonde eilanden die dus bij Malta horen. Gozo is veel kleiner en rustiger dan Malta en dat was precies waar we naar op zoek waren. Binnen 4 uurtje ben je al in Malta. Met een gehuurde auto op het vliegveld reden we naar Gozo. Met een veerboot maak je de oversteek. Wel even wennen want je moet hier dus links rijden. Maar als je ooit in Marrakech hebt gereden dan moet dit zeker geen probleem zijn. Het is zo ontzettend rustig in Gozo dat je goed kunt wennen aan het links rijden.

 

Gozo is nog een heel authentiek eiland. Wat gelijk opvalt is de kleur van de huizen. Gebouwd met okergele globigerine kalksteen en alle huizen hebben een balkon. Veel wegen zijn nog onverhard en zijn ze wel verhard dan zitten ze vol met hobbels en kuilen. Wat ons oudste zoontje trouwens geweldig vond. Die riep regelmatig ‘wow’ als we weer eens bijna met onze hoofden tegen het dak van de auto zaten.

 

De westkust Dwejra Bay heeft een ruw uiterlijk door meters hoge kliffen van kalksteen. Zeer indrukwekkend vooral hoe de zee met geweld tegen de kliffen slaat. Hier is het Azure Window (It-Tieqa Żerqa) te zien. Dit is een natuurlijke boog die ontstaan is door het ruige zeewater die door de eeuwen heen een groot gat in de rots heeft weggesleten. Ik kon hier wel uren ronddwalen. Wat kan de natuur toch mooi en indrukwekkend zijn.

 

Gozo, Malta-1-2

 

En niet alleen de westkust is mooi maar ook de zuidkust. De baai van Xlendi. Het plaatsje Xlendi ligt tussen twee kliffen. Aan de ene kant de grillige kalksteenkliffen en aan de andere kant door erosie uitgesleten zandsteenrotsen. Hier zijn we net voor zonsondergang naar toe gegaan. De zonsondergang maakt de rotsen machtig mooi. Ze lijken door het warme zonlicht zelfs goud van kleur. Om hier naar toe te kunnen moet je de Il-Kantra-kloof oversteken. Je daalt af via een pad en steek je over via een stenen brug die ooit door ridders werd gebouwd en dan ga je weer met een pad omhoog richting de toren. In de rotsen onder de toren zie je verschillende zoutpannen die nog steeds gebruikt worden.

 

Gozo, Malta-1-3

 

Naast de overweldigende natuur is de hoofdstad Victoria ook zeker de moeite waard. De stad ligt in het centrum van Gozo. Heerlijk om rond te slenteren in de kronkelende smalle straatjes vol met kleine winkeltjes en huizen met de vele balkonnetjes. Je komt altijd wel uit op een gezellig pleintje met fijne restaurants met hun uitnodigende terrassen. De stad Victoria is vooral bekend door haar Citadel. Het staat op de lijst van Werelderfgoed van Unesco. Wegens renovatie was voor ons helaas  de toegangspoort tot de Citadel gesloten.

 

Gozo, Malta-1-4

 

De foto’s heb ik gemaakt met de systeemcamera Panasonic Lumix GM5. Foto’s zijn bewerkt met VSCO CAM

 

Liefs Marielle