Museum Voorlinden
3573
post-template-default,single,single-post,postid-3573,single-format-gallery,theme-borderland,eltd-core-1.2.1,woocommerce-no-js,borderland-theme-ver-2.5,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed, vertical_menu_with_scroll,columns-3,type1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

Museum Voorlinden

Misschien herken je het wel, je ziet van die mooie plaatjes voorbij komen op social media en je weet ‘daar wil ik ook een keer heen’. Nou dat was dus bij mij het geval toen ik foto’s op Instagram voorbij zag komen van het Museum Voorlinden. Vooral door de foto’s van de architectonische installaties van Do Hu Suh werd mijn aandacht enorm getrokken. Gelukkig houdt mijn man ook van kunst en dus gingen we samen met onze twee zoontjes naar het museum. 

Met regelmaat bezoeken we een museum (tijdens een stedentrip of onze zomervakanties) en tijdens de jaren dat ik studeerde was ik samen met een klasgenoot regelmatig in een museum te vinden.

Museum Voorlinden is een nog vrij nieuw museum in Nederland. Een geweldige aanwinst voor het zien van moderne en hedendaagse kunst gelegen op een prachtig landgoed in Wassenaar. Een modern gebouw in contrast met het landhuis en de omliggende natuur. Ontworpen door Kraaijvanger Architects in samenwerking met de opdrachtgever. 

Naast hun permanente kunstwerken waren er 3 tentoonstellingen te zien: Less is more, So Ho Suh en Yayoi Kusama. Allemaal zeker de moeite waard. Maar ik was vooral benieuwd naar de kunstwerken van Do Ho Suh.

Do Ho Suh

Do Ho Suh is een Zuid- Koreaanse kunstenaar. Bekend van zijn sculpturen en installaties. Identiteit is een terugkomend onderwerp in zijn sculpturen maar ook in zijn architectonische installaties. Wie ben je als persoon? Hoe zijn we verbonden met elkaar?

In 1999 maakte hij zijn eerste iconische architectonische installatie. Het was een 1 op 1 replica van het huis waar hij als kind op groeide in Seoel. Van grote betekenis voor hem. Deze installatie ging niet om het reduceren van de ruimte maar het ging hem juist om de herinneringen.

Van elke plek waar hij woonde maakte hij een architectonische installatie. Hij was geïnteresseerd in hoe wij ons als mens verhouden tot de ruimtes waarin we leven en in wat het betekent om thuis te zijn. Hij maakt zijn installaties met de hand. Zijn werk is geïnspireerd op zijn persoonlijke ervaringen.

Het werk van Do Ho Suh vond ik in het echt nog mooier dan op de foto’s. De jongens vonden het geweldig om door de installatie heen te lopen. Zij waren net zo verwonderd als ik. Magisch vind ik zeker wel het juiste woord voor zijn installaties. De kleuren, het materiaal, de details, de transparantie. Ik voelde me een soort van Alice in Wonderland.

Wat ik zo geweldig vind aan installaties is dat je je kunt omringen door het kunstwerk. Daardoor is het net alsof je ze voelt. Je contact krijgt met de kunstenaar. De beleving is voor mij heel intens.

Yayoi Kusama

Hieronder zie je een foto van een installatie van Yayoi Kusama. Op de foto zie je mij met mijn oudste zoon in de ‘Infinity Room. Gleaming Lights of the Souls’. Ontworpen door Yayoi Kusama als een intieme ervaring. Daarom is dit kunstwerk door maximaal twee personen tegelijk te ervaren. Omdat iedereen een kijkje wil nemen in deze ruimte is er een tijdslot. Mijn zoontje en ik hebben ons 45 seconde mogen verwonderen. De ruimte bestaat uit spiegelwanden en in het midden handgen er  kleine ronde lampjes. Deze lampjes veranderen van kleur. Door de spiegelwanden kun je oneindig kijken. Een soort van droomwereld. Ga je naar Voorlinden laat je dan zeker 45 seconde verwonderen. 

Naast de wisselende tentoonstellingen die er te zien zijn, is het een museum waar het heerlijk is om rond te lopen. Het museum ademt ruimte, licht en transparantie uit. Daardoor komen de kunstwerken goed tot hun recht.

Check de webiste voor meer info over dit geweldige museum en hun huidige tentoonstellingen.

www.voorlinden.nl

Groet Marielle