Strandbeesten
3571
post-template-default,single,single-post,postid-3571,single-format-standard,theme-borderland,eltd-core-1.2.1,woocommerce-no-js,borderland-theme-ver-2.5,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed, vertical_menu_with_scroll,columns-3,type1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

Strandbeesten

Als afsluiting tijdens een inspirerende studiedag voor docenten in het Gemeentemuseum in Den Haag kregen we een talk van de kunstenaar Theo Jansen. Wat een ontzettende inspirerende man. Vol enthousiasme vertelde hij over zijn Strandbeesten.

Nooit eerder had ik een Strandbeest in het echt gezien. In het Gemeentemuseum kun je er wel èèn bewonderen maar ik bedoel met in het echt, nou als ze dus op het strand door de wind ziet voortbewegen. 

Theo legde uit hoe hij kunstenaar is geworden en demonstreerde hoe het mechanisme van zijn Strandbeesten werkt. Super interessant.  De Strandbeesten zijn gemaakt van pvc buizen die met tiewraps aan elkaar zijn vastgemaakt. Door luchtdruk via PET- flessen kunnen de Strandbeesten zich voortbewegen.  Door zijn enthousiasme wilde ik ze heel graag een keer bewonderen op het strand. 

En wat een geluk! Samen met mijn moeder, Fedde en Mels reden we de laatste week van onze vakantie naar het strand. 

Hierboven zie je een glimp van hoe het was. Een stralende blauwe lucht. Heerlijk warm was het. Fedde zie je in zijn blauwe shirt vooraan zitten. Hij vond het echt geweldig. Mels trouwens ook! Beide waren ze zo enthousiast. De Strandbeesten stonden verspreid op het strand. Bij elk Strandbeest gaf Theo Jansen info.

En we hadden geluk, er stond namelijk niet veel wind maar gelukkig genoeg om 2 grote strandbeesten te laten bewegen. En als je ze dan ziet bewegen! Ze dansen, ze bewegen elegant over het strand. Echt geweldig en indrukwekkend om ze te zien bewegen over het strand.

Fedde en Mels waren zo enthousiast. En dat vind ik dus zo geweldig aan de Strandbeesten. Het maakt niet uit welke leeftijd je hebt. Kunstwerken pakken je of niet. Of je ze nou begrijpt of niet. Je hoeft niet altijd de achterliggende gedachte te weten. Of hoe het proces in elkaar zit. Maar ook wat ik zo mooi vind is dat je een natuurlijk aspect nodig hebt om deze kunstwerken te laten bewegen. Hoe krachtig is de wind!

No Comments

Post a Comment